Tetra 250 Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Tetra 250 Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tetra 250:

İçeriği ve Endikasyonları

Tetra 250, her kapsülünde 250 mg tetrasiklin HCl içermektedir. Duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu çeşitli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Bu enfeksiyonlar arasında kulak, burun, boğaz ve alt solunum yolları enfeksiyonları; üriner sistem enfeksiyonları; penisiline dirençli gonore ve sifilis; endoservikal ve rektal enfeksiyonlar; cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları; difteri; akne; kızıl; basilli ve amipli dizanteri; tifüs; brusellozis; trahom; Rickettsia enfeksiyonları; akut antraks; aktinomikozis; mastoidit bulunmaktadır. Ayrıca post ve pre-operatif profilaktik kullanım için de tavsiye edilir. Tetrasiklinlere şiddetli duyarlılığı bilinen kişilerde kontrendikedir.

Kullanım Uyarıları

Tedavi esnasında duyarlı olmayan mikroorganizmalar süperenfeksiyon oluşturabilir. Bu durumlarda ilaç kesilmeli ve uygun bir ilaçla süperenfeksiyon tedavi edilmelidir. Gastrointestinal yan etkilerin engellenmesi için Tetra 250 kapsül bol miktarda sıvı ile alınmalıdır. Kullanım esnasında alerjik bir reaksiyon görülmesi durumunda ilaç bırakılmalı ve hasta antihistaminikler, epinefrin türevleri, presör aminler ve kortikosteroidler ile tedavi edilmelidir. Tetrasiklin kullanan bazı hastalarda fotosensitivite görülebilmektedir. Deride eritem görülmesi durumunda ilaç alımı durdurulmalıdır. Tetrasiklin grubu antibiyotikler uzun süreli kullanımda dişlerde kalıcı renk değişikliğine sebep olabilir. Bu nedenle diş gelişimini tamamlamamış (8 yaşından küçük) çocuklar ve hamilelerde, özellikle hamileliğin ikinci yarısında kullanımı sakıncalıdır. Tetrasiklinler protrombin aktivitesini baskıladığından, antikoagülan ilaçlar ile kullanıldıklarında bu tip ilaçların dozunun azaltılması gerekir. Anne sütüne geçmesi nedeniyle tedavi süresince emzirmeye ara verilmelidir.

Yan Etkiler

Gastrointestinal sistem: anoreksi, diyare, bulantı, kusma, disfaji, glosit, enterokolit, ender olarak özofajit ve özofajiyel ülserasyon bildirilmektedir. Cilt ve yumuşak doku: makülopapüler döküntü, fotosensitivite ve eritem. Üriner sistem: tetrasiklinlerin antianabolik etkileri BUN (kan üre azotu) yükselmesine sebep olabilir. Şiddetli duyarlılık reaksiyonları: anjiyonörotik ödem, ürtiker, anafilaktoid purpura, anafilaksi ve sistemik lupus eritematozusda ateşlenme. Tetrasiklin kullanımı sırasında hemolitik anemi, trombositopeni ve eozinofili bildirilmiştir.

Etkileşimler

Kalsiyum ve demir tuzları, antasitler, magnezyum içeren laksatifler tetrasiklinlerin absorpsiyonunu azaltabilir. Barbitüratlar, karbamazepin ve fenitoin ile birlikte kullanıldığında tetrasiklin kan seviyeleri düşebilir. Antikoagülanlarla birlikte kullanıldığında, antikoagülan doz ayarlaması gerekebilir. Bakteriyostatik ilaçlar, penisilinlerin bakterisidal etkisine müdahale edebileceği için penisilinlerle birlikte Tetra 250 uygulanmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şarabi Güvercin Türleri ve Özellikleri

Şarabi Güvercin Türleri ve Özellikleri

En İyi Güvercinler Hangileridir?

En İyi Güvercinler Hangileridir?

Ayna Kuyruk Güvercin Türleri ve Özellikleri

Ayna Kuyruk Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Adları Nelerdir?

Güvercin Adları Nelerdir?

Güvercin Bilezikleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güvercin Bilezikleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Mavi Mardin Özellikleri

Mavi Mardin Özellikleri

Güncel

Yoz Güvercin Türleri ve Özellikleri

Yoz Güvercin Türleri ve Özellikleri