Güvercin Nasıl Alıştırılır?
09 Temmuz 2024

Güvercin Nasıl Alıştırılır?

Güvercin Nasıl Alıştırılır

Bilindiği gibi dünyada ve ülkemizde birçok güvercin ırkı bulunmaktadır. Bu ırkların her birinin farklı alışma koşulları vardır. Güvercinlerin yerine, sahibine alışması için onlara uygun koşulların sağlanması gerekmektedir. Irkların farklı olması, her ırkın yuvalarına ya da sahiplerine alışma evrelerini farklılaştırıyor. Fakat genel olarak alışma evrelerinin özellikleri aynıdır. Güvercinlerin yavru haldeyken alıştırılmaları, birçok hayvanda olduğu gibi güvercinlerde de aynıdır. Yaş olarak ilerlemiş güvercinler sahibine bağlı olmaktan çok özgürlük peşindedir. Güvercin beslemenin en önemli kuralı, kafesin yerinin doğru olmasıdır. Güvercinlerin yerini sevmesi ve benimsemesi, onların yaşamı için en önemli faktörlerden biridir. Yerin güzel olması, güvercinin de alışmasına ve yerini sevmesini kolaylaştıracaktır. Öyle ki yeri kötü olan bir güvercinin alıştırılması oldukça zaman alacak ve meşakkat gerektirecektir. Bu da sizleri oldukça zorlayarak ya pes ettirecek ya da yoracaktır.

Güvercinlerin Alıştırılması

Eğer kümesinizde daha önceden alışmış kuş yoksa tabi ki de işiniz biraz daha zorlaşmış olacaktır. Çünkü kümeste bulunan alışmış güvercin, diğer kuşları da etkileyerek onların alışmasını kolaylaştırır. Alışmış güvercin kafesinizde var ise size düşen görev oldukça azdır. Siz sadece gerekli birkaç işlemi yaparak gerisini önceden alışmış olan kuşa yaptırabilirsiniz. Bilindiği gibi güvercinler hep birlikte hareket ederler. Aslında bu durum onların savunma silahıdır. Bu nedenle alışkın güvercin varsa, diğer alışmamış kuşlar onu havada takip ederek yuvaya da birlikte geri dönerler. Topluca uçan güvercinlerden biri, tehlikenin farkına varıp yönünü değiştirirse, diğer kuşlar tehlikeyi anlamasalar bile sürüyü bozmamak için onu takip ederler. Güvercinlerin bu tür hareketleri, birbirleri ile etkileşime girerek alışma evresini kolaylaştırmaktadır.

Güvercin Alıştırma Yöntemleri

Güvercin nasıl alıştırılır sorusuna cevap verecek olursak, işe şöyle başlayabiliriz: Şimdi güvercinleri alıştırmak için harekete geçelim ve uygun yerlerden çok fazla para vermeden 2 - 3 çift güvercin alalım. Bunların çift olmasına dikkat edelim ve bu güvercinler için yaptığınız kafesin yeterli büyüklükte olmasına özen gösterelim. Aldığınız bu kuşlar henüz size ve kafesine alışmadığı için kaçmamalarına özen göstermelisiniz. Bir süre bu kuşlar kafes içerisinde birbirlerine alışarak yakınlık göstermeye başlarlar. Bu durumun farkına rahatlıkla varabilirsiniz.

Güvercinlerinizi alıştırma döneminde yemlerini dışarıda vermeniz, onların alışma evrelerinden biridir. Fakat bu esnalarda kuşların kaçmaması için bazı önlemler gereklidir. Bu önlemlerden birisi, kuşların kanatlarını deneyimli bir kişi tarafından kestirmektir. Bu işlemin kesinlikle bilen kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Öyle ki yaptığınız yanlış bir harekette kuşa zarar vererek ölümüne bile neden olabilirsiniz. Kanadı kesilen kuşlar, kafes dışarısında yem verildiğinde uçamaz ve böylelikle kaçamazlar. Bir süre sonra kanatlansalar bile yuvadan kaçmayacaklardır. Fakat bu yöntem, hayvan severler tarafından kesinlikle onaylanmamakta ve karşı gelinmektedir. Öyle ki bu yöntemi uygulayan kişilere kanunen hayvan hakları nedeni ile maddi cezalar bile uygulanabilmektedir.

Bu yöntem yerine diğer bir yöntem olan çengelli iğne yöntemidir. Bir çengelli iğne ile güvercinin kanatlarındaki tüyler iğnelenir ve güvercin bu nedenle uçamaz. Yine bu işlemin de deneyimli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bu uygulama ile günlerce yemlerin dışarıda verilmesi ve kafesin kapısının açık bırakılması ile güvercinler yerine ve sizlere alışarak ileriki zamanlarda uzak yerlerden bile uçurulsalar tekrar yuvalarına dönerler.

Böylece güvercin nasıl alıştırılır sorusuna da açıklık getirmiş bulunmaktayız. Bu tür alıştırma yöntemleri ile güvercinlere zarar vermeden onları alıştırabiliriz. Güvercinlerin alışma süresi ırka bağlı olarak değişiklik gösterdiği için kesin bir süre verilememektedir.

Ekstra Bilgiler

Güvercinlerin alıştırılması sürecinde sabırlı olmak ve onlara daima nazik davranmak önemlidir. Güvercinlerinizi beslerken ve onlarla ilgilenirken sakin ve yumuşak bir ses tonu kullanarak güvenlerini kazanabilirsiniz. Ayrıca, güvercinlerin sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmak, onların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur. Güvercinlerinizi alıştırırken, onların doğal davranışlarını gözlemlemek ve ihtiyaçlarına uygun şekilde hareket etmek, başarılı bir alışma süreci için kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

alperen osman güler

05 Mayıs 2024 Pazar

benim biri dişi biri erkek iki tane yoz güvercinim var ve ilk geldikleri zamanlar çok korkuttum hayvanları ve şimdi bir kümeslerinin oraya gidince ürküyolar ne zamana kadar böyle olacak ne zaman alışırlar bilgi verirseniz sevinirim :)

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alperen Osman Güler,

Güvercinlerinize alışma süreci biraz zaman alabilir. İlk etapta, onların güvenini kazanmak için sabırlı olmanız gerekecek. Güvercinlerinizle yavaş ve sakin bir şekilde iletişim kurmaya çalışın. Onlara zarar vermeyeceğinizi anlamaları için kışkırtıcı hareketlerden kaçının ve her gün aynı saatte beslemeye özen gösterin. Böylece zamanla size alışacaklar ve korkuları azalacaktır. Her güvercin farklıdır, bu yüzden tam bir süre vermek zor olabilir, ancak düzenli ve nazik bir yaklaşımla birkaç hafta veya birkaç ay içinde olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Umarım bu bilgiler yardımcı olur. Güvercinlerinizle bol şans!

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Mücmel

Her ırkın yuvaya alışma özellikleri farklıdır. Kümesinizin boyutu,konumu alışma evresini etkiler.Ayrıca kümes içinde alışkın bir diğer kuşunuzun varlığı alışma süresini etkilidir.Alışkın olan kuşunuz iyi bir yol gösterici olacaktır.Alıştırmak istediğiniz kuşunuzu günde bir defa dışarda yemlemelisiniz.Dışarda olması halinde gerekli önlemler alarak kaçmasını engellersiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Güvercin Biti Nasıl Temizlenir?

Güvercin Biti Nasıl Temizlenir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarıkır Güvercin Türleri ve Özellikleri

Sarıkır Güvercin Türleri ve Özellikleri

Şebap Güvercin Türleri ve Özellikleri

Şebap Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Çiçek Hastalığı?

Güvercin Çiçek Hastalığı?

Güvercin Kaç Günde Yumurtadan Çıkar?

Güvercin Kaç Günde Yumurtadan Çıkar?

Posta Güvercini Türleri ve Özellikleri

Posta Güvercini Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dünyanın En Güzel Güvercini Hangisidir?

Dünyanın En Güzel Güvercini Hangisidir?

Güncel

Kızıl Güvercin Türleri ve Özellikleri

Kızıl Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Güvercin Hastalıkları İshal?

Güvercin Hastalıkları İshal?