Dağlı Güvercin Türleri ve Özellikleri
07 Temmuz 2024

Dağlı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Dağlı Güvercin

Dağlı güvercin, dolapçı ırkından gelen özel bir güvercin türüdür. Bazı bölgelerde "oynak" olarak da adlandırılırlar. Türkiye'de özellikle Isparta, Denizli, Burdur ve çevresinde yetiştirilmektedirler. Dağlı güvercinlerin en belirgin özellikleri dalıcı ve döndürücü olmalarıdır. Bu türler grup uçuculuğu ile tanınmakta ve uçuş sırasında ilgi çekici özelliklerini sergilemektedirler. Yapıları itibarıyla sorunsuz olan bu güvercinler, yetiştiriciler arasında oldukça popülerdir. Kelebekler ve döneklerle aynı kökenden gelen dağlı güvercinler, kelebeklerden paçasız olmaları ile ayrılırlar. Kuşlar için bazen farklı bir dönek ifadesi kullanılabilir.

Dağlı Güvercinlerin Özellikleri Nelerdir?

Dağlı güvercinlerin fiziksel özellikleri şunlardır:
  • Dik duruşlu uzun bir gövde
  • Kısa bacaklar
  • Farklı renklerde ve büyüklüklerde gözler
  • Düz yürüyüş
  • Çoğunlukla kuyruk üstü yağ bezesi bulunmayan, geniş bir izlenim veren kuyruklar

Uçuş özellikleri ise şunlardır:
  • Bulut yüksekliğinde uçma
  • Alıştırıldığında 15-120 dakika arasında uçma
  • Kuvvetli ve sık kanat atışları
  • Grup uçuculuğu
  • Kayıkta gezmeme

Dağlı güvercinler, pırıltı ile ya da kelebek kuşlarda olduğu gibi pırıltı olmadan boş dönüş özelliğine sahiptir. Dönüşte, baş ileride olmak üzere burun üzerine düşen bir uçak gibi izlenim vererek seri bir stil gösterirler. Bu harekete ortada küçük boşluk kalacak gibi uzun bir helezon yapıyor denilebilir. Dönüş yere yakın olduğunda, salmadan pırıltı verildiğinde ya da verilmediğinde kendiliğinden olabilir. Yüksekte olduğunda verilen pırıltıya fazla seri olmayan, ancak hızlı ve uzun bir oyun ile yanıt verirler. Bu sırada havayı yırtacak şekildeki sesi rahatlıkla duyulur. Sıkça "sarkma" denilen dik dönüşleri vardır. Dönüşte kanatlarını tam olarak açarlar.

Bu kuşlar yetiştirilirken uysallık hedeflenmediğinde, ürkek yapısını koruyan bir türdür. Havadayken ya da yerdeyken eğitime ve yönetilmeye oldukça uygun bir türdür. Yapısı itibarıyla sağlamdır ve yavrularına iyi bakar. Türün yavruları bile, yetişkinlere yakın derecede kısa ve kıvrak hareketlere sahiptir. Dağlı güvercin, oturma hareketi göstermemelidir. 15-20 km uzaklıkta olduklarında bile yuvalarına dönmeleri aranan özelliklerinden biridir.

Dağlı güvercinler genellikle kaplan yani çil desende ve düz renklerde olurlar. Alacalı ve yamalı desenlerde de yetiştirilirler. Ancak dağlı güvercinde olduğu gibi düz renk üzeri çilli olanlar daha popülerdir. Dağlı güvercinler, Ege Bölgesi'nde yaygın bir şekilde yetiştirilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Portakal Güvercin Türleri ve Özellikleri

Portakal Güvercin Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Buhara Güvercin Türleri ve Özellikleri

Buhara Güvercin Türleri ve Özellikleri

Erkek Güvercin Türleri ve Özellikleri

Erkek Güvercin Türleri ve Özellikleri

Çikolata Güvercin Türleri ve Özellikleri

Çikolata Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Atlas Güvercin Türleri ve Özellikleri

Atlas Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Fitilli Güvercin Türleri ve Özellikleri

Fitilli Güvercin Türleri ve Özellikleri