Bakıcı Güvercin Türleri ve Özellikleri
21 Haziran 2024

Bakıcı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Bakıcı güvercin, güvercin yetiştiriciliği ve üretimi konusunda çok önemli bir yere sahiptir. Güvercin meraklılarının en çok araştırdığı ve merak ettiği konu, damızlığın altından nasıl yavru geleceği ve bu yavrunun nasıl gelişeceğidir. Peki, sağlıklı yavrular almak için neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?

Ortam ve Kümes Faktörü

Öncelikle güvercinlerin bulunduğu kümeslerin yerden oldukça yüksek, belirli saat aralıklarında güneş gören, havadar, izolasyonlu, güzel dizayn edilmiş ve altlık olarak ızgara kullanılan modern kümesler olması gerekir. Güvercin yetiştiricilerinin uçurulan kuşlarla damızlık bakıcı kuşların aynı kümeste bulunması tercih sebebidir ve bunun çeşitli nedenleri vardır.

Bakıcı olarak kullanılan güvercinlerin doğal yapısına göre sert bir mizaca sahip olması, damızlık kızgın dişilere basıp onlardan kırma yavru atmaması, ayrıca daha iştahlı yavru bakmaları için saldığımız bakıcı güvercinlerin kümese geri döndüklerinde hastalık getirmesi büyük bir risktir. Bu riskleri en aza indirgemek için uçan güvercinlerin kümesleri ayrı olmalı ve mutlaka yavru güvercinlerin ayrı gözlerde veya tüneklerde olması gerekmektedir.

Kümeslerin içinde toprak olması istenilen bir özellik olup, kümeslere çim, nane, semizotu gibi yeşillikler ekilirse güvercinlerin verimi ve ömrü uzamaktadır.

Bakıcı Faktörü

Güvercinler arasında en iyi bakıcı cinsi olarak bilinen güvercinler posta güvercini veya kırıklardır. Bunların yanında gloster, mozaik, lizard cinsi güvercinler de yavrulara düşkünlüğü ile bilinen anaç güvercinlerdir. Bu bakıcı güvercinlerin sağlık durumları sürekli kontrol edilmeli; ağızlarında morarma olanlar, kilo kaybı olanlar, kanat ve ayaklarında ur olanlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bakıcı kümeslerinde en önemli etken kuşların salınıp uçurulması ve tekrar kümese rahat girebilmesi için kümes deliklerinin özenle dizayn edilmesidir. Dışarıda gezip kendisi yayılan bakıcı güvercinler bulunduğu mevkiye göre sadece buğday ile bile sağlıklı yavrular yetiştirip uçurabilir. Bunun için kümes delikleri sadece girişe açık, çıkışa kapalı olursa kuşların kontrolü daha rahat olmaktadır.

Bakıcı güvercinler ilk başta bazı değişik ırk ve cinsteki kuşlara bakmakta zorlanabilir; bu duruma kızmamalı çünkü daha sonra alışma sürecini atlatan bakıcı güvercinler mükemmel bakıcılar olabilir. Ayrıca bakıcı güvercinlerin tüm aşılamaları eksiksiz yapılmalı ve unutulmamalıdır ki yavruyu ilk 20 gün koruyan maternal antikor, bakıcının kursağından gelen ağız sütünden oluşmalıdır.

Bakıcı Güvercin İçin Yem Faktörü

Bakıcı güvercinler özellikle yağlı taneler ile beslenmelidir. Yavruların yuvadan uçmadan yağlanması istenir; bu yağın altından çıkan kas, aynı vücut geliştiricileri gibi yavruların güçlenmesini sağlar. Bakıcı güvercinlerin önünde sürekli buğday bulundurmak da önemli bir etkendir. Yavrunun ağzına kusan bakıcı güvercinlere küçük mamalıklar içinde ayrıca kaliteli mamalar da verilebilir.

Günde bir defadan fazla olmayacak şekilde ikinci dönem yağlı etlik civciv yemi de verilebilir. Bakıcı güvercinlere kalsiyum takviyesi yapmak da önemli bir etkendir.

Sonuç

Bakıcı güvercinler, sağlıklı yavruların yetiştirilmesinde kritik bir rol oynamakta olup, uygun ortam, doğru bakım ve dengeli beslenme ile bu süreç daha da verimli hale getirilebilir. Güvercin yetiştiriciliğinde başarı sağlamak için tüm bu faktörler dikkate alınmalı ve titizlikle uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

En İyi Güvercinler Hangileridir?

En İyi Güvercinler Hangileridir?

Yabani Güvercin Türleri ve Özellikleri

Yabani Güvercin Türleri ve Özellikleri

Meverdi Güvercin Türleri ve Özellikleri

Meverdi Güvercin Türleri ve Özellikleri

Tepeli Güvercin Türleri ve Özellikleri

Tepeli Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Beslemek Günah mı?

Güvercin Beslemek Günah mı?

Güncel

Mavi Mardin Özellikleri

Mavi Mardin Özellikleri

Güncel

Kızıl Güvercin Türleri ve Özellikleri

Kızıl Güvercin Türleri ve Özellikleri