Karabaş Güvercin Türleri ve Özellikleri
10 Temmuz 2024

Karabaş Güvercin Türleri ve Özellikleri

Karabaş Güvercin

Karabaş güvercin, Bursa güvercin ırkında bulunan bir türdür. Bu kuşlar, kanat ve kuyruklarının beyaz, başlarının ise siyah renkte olmasıyla tanınır. Bursa ili dışında Afyon, İnegöl, İstanbul ve Mustafa Kemal Paşa bölgelerinde de beslenen bu kuşlar, Osmanlılar döneminde de yetiştirilmiştir. O dönemdeki adı "oynar güvercin" olarak bilinir.

Karabaş Güvercinin Özellikleri Nelerdir?

Karabaş güvercinlerin en temel renkleri arasında ak kanat kuyruk, siyah kanat kuyruk ve beyaz bulunur. Bu ırktaki güvercinlerde 12 tel kuyruk ve kuyruk üstü yağ bezesi bulunur. Bu özellikler, Karabaş güvercinleri Çakal ve Mülakat ırklarından ayırır. Siyah kanat kuyruk kuşlarda beyaz gagalarının ucunda siyahlık olması makbulken, ak kanat kuyruk kuşlarda kanat uçlarındaki beyaz teleklerin 7x7 şeklinde olması daha makbuldür.

Karabaş güvercinler dik duruşlu, hareketli ve neşeli olurlar. Vücutları orta irilikte, geniş ve dışa doğru çıkık göğüslü ve kalın, uzun yapıdaki beyaz gagaları en temel özellikleri arasındadır. Göz etrafında bulunan etli kısmın beyaz ve belirgin olması makbuldür. Kırmızı veya sarı gibi etli göz çevresi kabul görmez. Kuşlarda beyaz ya da mavimsi göz rengi de aranan özelliklerden biridir.

Bursa güvercin ırkında bulunan siyah renk tonu başka güvercin ırklarında bulunmaz. Oldukça parlak, yanar döner siyah renk bu ırka özel kırmızı ayaklarla uyum içindedir. Kuşların ayaklarındaki tırnaklar beyaz, bilekten aşağısı temiz ve tüysüzdür. Karabaş güvercinler makaracı ırklar arasında yer alır. Yerdeyken sakin olan kuşlar, uçmak için hareketlendiğinde telaşlanırlar. Uçarken sert kanat atışları sayesinde yükseklere ulaşabilirler ve alıştırılmalarına bağlı olarak 4-5 saat süreyle uçabilirler.

Yetiştiriciler, karabaş güvercinleri günlük gruplar halinde uçururlar. Kuşlar birbirini takip ederken kısmen dağınık halde uçarlar ve yanlarında refakatçi olmasına gerek duymazlar. Aşağıdan parıltıya duyarlılık göstermezler, bu yüzden havadayken kuşların kontrolü zor olabilir ve bakıldıkları salmadan uzaklaşabilirler. Havada diğer gruplara aldırış etmezler. Makaraya girdiklerinde uçan grupta kısmi dağılma olabilir, ancak 1-5 arasındaki kombinasyonlarda makaraya giriş izlenmeye değer bir görüntü ortaya çıkarır.

Uçuş sırasında ani bir şekilde başları kuyruğun üzerine gelecek şekilde kanatları açık durumda makaralarını sergilerler. Yere inerken zorlanırlar ve salmayı birkaç defa teğet geçerek ani bir şekilde iniş yaparlar. Aynı zamanda havada ani yükselti değiştirirler. Yüksekte olduklarında ani şekilde kanat atar ve 45 derecelik açı ile dalma benzeri hareketle hızla alçalarak ardından hızla yükselmeye başlarlar. Karabaş güvercin, şahin saldırılarından da bu özelliklerini kullanarak kolayca kurtulabilir.

Normalde kuşlar kendi salmalarına bağlıdır. Ancak başka bir yere satıldıklarında buradaki salmaya da kolay alışırlar. Bir defa bile alıştırma eğitimi yapılırsa genellikle sadık bir uçucu olurlar. Uçuş eğitimi almış olan kuşlar, 45-50 km uzaklıktan bile salmalarına geri dönebilirler. Yavrular eğitimde sorun çıkarmaz ve bakımları oldukça kolaydır. Bursa ırkından olan kuşlar, karabaş güvercin dışında karakanat, abraş, akman, sürmeli, noktalı ve kilitli gibi yapısal özelliklerine göre farklı isimlerle anılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ali Alkış

16 Mayıs 2024 Perşembe

Güvercin sevdalısı biri olarak farklı türden güvercinler yetiştiriyorum. Karabaş güvercin yetiştiriciliğine başladım. Ancak güvercinin bir kaç haftadır ayak ve kanatlarında bulunan tüyler dökülüyor. Daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadım. Diğer güvercinler de böyle bir durum söz konusu değil. Acaba karabaş güvercin türü belli dönemlerde tüy döküyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ali Alkış Bey,

Karabaş güvercinlerinizde yaşadığınız tüy dökülmesi durumunun birkaç nedeni olabilir. Öncelikle, tüm güvercin türlerinde belirli dönemlerde tüy dökülmesi normaldir ve bu mevsimsel tüy dökümü olarak adlandırılır. Ancak, eğer sadece bir güvercin bu şekilde tüy döküyorsa, bu durum sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Beslenme eksiklikleri, stres, parazitler veya mantar enfeksiyonları tüy dökülmesine yol açabilir. Bir veteriner hekime başvurarak güvercininizi muayene ettirmenizi tavsiye ederim. Bu şekilde, spesifik bir sorun olup olmadığını belirleyebilir ve gerekli tedavi önerilerini alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Tüzel

Merhaba Tüy dökümü dönemi güvercinin yaşam kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden biridir. İnsanlarda ki saç dökülmesine benzer bir olay kuşlarda tüy dökülmesi şeklinde vardır ki tüy yenileme güvercinin ömrü boyunca sürekli olarak devam eder.Güvercinlerde Ağustos ayının sonralarında başlayan ve Kasım ayı sonuna kadar devam eden yoğun tüy değiştirme dönemi vardır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karabaş Güvercin Türleri ve Özellikleri

Karabaş Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Gübresi Nasıl Kullanılır?

Güvercin Gübresi Nasıl Kullanılır?

Arap Güvercin Türleri ve Özellikleri

Arap Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Çiçek Hastalığı?

Güvercin Çiçek Hastalığı?

İskenderun Güvercini Türleri ve Özellikleri

İskenderun Güvercini Türleri ve Özellikleri

Güncel

Miskin Güvercin Türleri ve Özellikleri

Miskin Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Buhara Güvercin Türleri ve Özellikleri

Buhara Güvercin Türleri ve Özellikleri