Boz Güvercin Türleri ve Özellikleri
07 Temmuz 2024

Boz Güvercin Türleri ve Özellikleri

Boz Güvercin

Boz güvercin, Türkiye sınırları içerisinde en geniş yetişme alanına sahip güvercin cinslerinden biridir. Dünya genelinde de yetişme alanlarına sahip olan bu güvercin, uluslararası literatürde "Damascus" olarak bilinmektedir. Şam'da yetişme alanı bulan bu güvercin türü, Türkiye'de ise "İstanbullu güvercin", "ela göz güvercin", "karagöz güvercin" ve "muz" gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Güvercin yetiştiricileri tarafından oldukça rağbet gören bu tür, hobi olarak güvercin yetiştiriciliği yapan kişiler tarafından da çok beğenilmektedir. Ancak bu kuşların yetişme alanı iklim koşulları ve hava şartlarına bağlı olarak sınırlıdır. Türkiye'de bu tür güvercinler genellikle Urfa ilinde yetiştirilmektedir.

Tarihsel Gelişim

Boz güvercin türü, geçmişten günümüze kadar yaygın olarak yetiştirilmiştir. Günümüzde de bu güvercin türünün soyunu devam ettirdiği ve saf kan olarak yetişme alanı bularak çoğaltıldığı bilinmektedir. Ancak, dünya genelindeki yetişme alanları oldukça azalmış ve günümüzde bu türe ender olarak rastlanmaktadır. Eski zamanlarda Mısır döneminde yapılan piramitlerde şekillendirilerek taşlara işlenmiş olan bu güvercinlerin, İstanbul ilinin çok eski zamanlara dayandığını belirtmektedir. Boz güvercin, 1600'lü yıllarda İran ve Osmanlı devletlerinde de yetiştirilmiştir. Özellikle 1868 yılında Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından İngiltere'ye gönderilmesiyle bu türün tüm dünyaya yayılması sağlanmıştır. Bu nedenle boz güvercin, ülkemizden tüm dünya ülkelerine yayılmıştır.

Fiziksel Özellikler

Boz güvercin, yapısı itibariyle oldukça iri bir yapıya sahip, kendine has bir renge sahip ve dik duruşlu bir güvercin türüdür. Bu güvercin, filo güvercinleri arasında yer almakta ve genel olarak da filo güvercini olarak kullanılmaktadır. Uçuş performansı oldukça yüksektir ve havada kalma süresi çok uzundur. Vücut yapısı itibariyle tüyleri kadifemsi ve ipeksi bir özelliğe sahiptir. Bu güvercine el değdiğinde, sanki yumuşacık tüy yumağına dokunuyormuş gibi bir his oluşur. Göğüs yapısı itibariyle ise bu kuşlar, daha fazla uçma olanağına sahiptir. Geniş bir uçma alanına sahip olan bu güvercin, yorulmadan çok fazla yol gidebilir. Ayrıca, bazı güvercinlerde olduğu gibi yetiştiricisine yani sahibine çok düşkündür. Gönderildiği yere gider ve tekrar sahibine ulaşır. Boz güvercin, gözleri ve gaga yapısı ile oldukça önemlidir. Bu güvercinlerin gözlerinin parlak siyah ve iri olması, güvercinin sağlıklı olduğu anlamına gelir. Ancak göz yapısı içe çökük ve mat renkte ise bu kuşun sağlıksız olduğu anlaşılır.

Yetiştiricilik ve Soy Devamlılığı

Boz güvercin, güvercin üreticileri tarafından soylarının devamlılığını sağlamak için hassasiyetle yetiştirilmektedir. Damızlık olarak yetiştirilen bu güvercinlerin üretimi yapılmaktadır. Irklarının yapısı itibariyle nadir bulunan kuşlar arasında yer almaktadır. Eski zamanlardan beri güvercin yetiştiricileri tarafından saf kan olarak yetiştirilen ve soyunun devamlılığı sağlanan bu güvercinler, günümüzde saf kan olarak değil, farklı türden güvercinlerle eşleştirilerek üretilmektedir. Bu durum, bu güvercin türlerinin soyunun tükenmesine sebebiyet vermektedir. Orijinal yani saf kan boz güvercin olduğu, renginden anlaşılmaktadır. Vücut rengi ile kanat ve kuyruk renkleri aynı olan güvercin, saf kan güvercindir. Dünya çapında bu güvercin, güvercin üreticileri tarafından oldukça yüksek fiyatlarda satılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Güvercin Curnatası Nelerdir?

Güvercin Curnatası Nelerdir?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sabuni Güvercin Türleri ve Özellikleri

Sabuni Güvercin Türleri ve Özellikleri

Ayna Kuyruk Güvercin Türleri ve Özellikleri

Ayna Kuyruk Güvercin Türleri ve Özellikleri

Aynalı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Aynalı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Yumurtası Kaç Günde Çatlar?

Güvercin Yumurtası Kaç Günde Çatlar?

Yavru Güvercin Nasıl Beslenir?

Yavru Güvercin Nasıl Beslenir?

Güncel

Ballı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Ballı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Güvercin Hastalıkları Nelerdir?

Güvercin Hastalıkları Nelerdir?