Dumanlı Güvercin Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Dumanlı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Dumanlı Güvercin

Dumanlı güvercin, güvercingiller familyasından olan ve yapısı itibariyle iri bir şekle sahip olan bir güvercin türüdür. Göğüs kafesleri öne doğru çıkık, iri gözlere sahip olan bu güvercinler, nadir bulunan türler arasında yer almaktadır. Dumanlı güvercinler, ülkemize diğer ülkelerden getirilmiş olup, safkan olarak yetiştiriciliği yapılan ve piyasada nadir bulunan güvercinler arasındadır.

Eski zamanlardan beri sahiplerine itaat eden bu güvercinler, sahiplerine çok düşkündür. Herhangi bir yere gönderildiklerinde tekrar geri dönerler ve sahibine gelirler. Bu özellikleri nedeniyle posta güvercini olarak da kullanılmışlardır.

Fiziksel Özellikler

Dumanlı güvercin, renk yapısı itibariyle açık renklerde olup, açık grimsi bir rengi anımsatan bir yapıya sahiptir. Bu güvercinlerin boyları uzun ve boyun yapıları oldukça belirgindir. Bacakları normal uzunlukta ve gaga boyları kısadır. Paçalı olan kuşlar arasında yer almaktadır.

Havada uzun süre kalarak uzun mesafeler kat edebilen dumanlı güvercinler, tüy yapıları itibariyle aşırı yağışlara ve olumsuz hava koşullarına uyum sağlamaktadır. Tüyleri ıslandığında olumsuz etkilenmezler ve yollarına devam edebilirler. Bu güvercinler, performans güvercinleri olduklarından dolayı çok fazla uçuş yapabilirler. Fiziki yapıları itibariyle oldukça fit olan güvercinler arasındadır.

Tarihi ve Kullanım Alanları

Yüzyıllar önce, dumanlı güvercinler güvercin severler tarafından sergilenen performanslarından dolayı filo güvercinleri olarak kullanılmışlardır. Bir yerden bir yere haber gönderilmesi gerektiğinde bu güvercinler tercih edilmiştir. Dumanlı güvercinler, zeka yapıları itibariyle oldukça akıllıdır ve bu sayede kullanım amacına uygun hareket ederler. Filo güvercini olan dumanlı güvercin, yarışlarda da kullanılmıştır.

Yetiştiricilik ve Koruma

Dumanlı güvercin, güvercinlere ilgi duyan kişiler tarafından iyi bakılan ve soylarının devam etmesi amacıyla safkan olarak üretimine devam edilen bir türdür. Ancak, bu güvercinlerin pahalı olması nedeniyle, asıl olarak güvercin besleyiciliği yapmayan kişiler tarafından farklı türlerle eşleştirilerek kırma olarak üretimi yapılmaktadır. Bu durum, bu güvercinlerin orijinalliğini bozmaktadır.

Bu hususta dikkat edilmesi gereken, rengi ve göz yapısının belirlenen şekilde olması ve vücut rengi ile kanat ve kuyruk renklerinin birbirine uyum sağlamasıdır. Bu işi paraya döken kişiler, hem sağlıklı kuşların üretilmesini engellemekte hem de bu kuşların soylarının tükenmesine neden olmaktadır.

Sonuç

Dumanlı güvercinler, nadir bulunan ve özel bakım gerektiren güvercinler arasında yer almaktadır. Fiziksel yapıları ve zeka düzeyleri itibariyle dikkat çeken bu güvercinler, tarih boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Ancak, safkan olarak üretilmesi ve korunması, bu güvercinlerin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Güvercin severlerin, bu değerli türü koruma konusunda daha bilinçli ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güvercin Nasıl Uçurulur?

Güvercin Nasıl Uçurulur?

Bağdadi Güvercin Türleri ve Özellikleri

Bağdadi Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Besleme Nasıl Yapılır?

Güvercin Besleme Nasıl Yapılır?

Ala Güvercin Türleri ve Özellikleri

Ala Güvercin Türleri ve Özellikleri

Adana Güvercinleri Türleri ve Özellikleri

Adana Güvercinleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kral Güvercin Türleri ve Özellikleri

Kral Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balina Güvercin Türleri ve Özellikleri

Balina Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dişi Güvercin Türleri ve Özellikleri

Dişi Güvercin Türleri ve Özellikleri